樓主: hydroelectric
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[膠論]香港樂壇問題,日本樂壇,偶像...深入討論,大家入里啦><"

我覺得香港追星重樣多D...'''
我鍾意濱崎步[[bao_28]] [[bao_28]]
覺得AYU唔指係偶像派,
加埋實力派都仲得,
震音好掂[[bao_28]]
宜加係日本雖然真係偶像派為主...
不過因為明星氾濫問題,
你入唔入到間公司同埋運氣先最緊要,
如果真係講到實力為主,
宇多田光係係日本數一數二既勁
回復 支持 反對

[得罪乜插=0=]
香港唔少都係睇樣架啦=_="    好似我班某幾個人咁.....都係因為覺得V系型先鐘意佢地之麻...都唔識聽佢唱得好唔好"
歌手........唔少都係要有人捧    潮流   等等先紅既   有D[人]仲因為個樣得所以紅  跟住D人又一鍋蜂咁做左佢FANS[[bao_35]] .....
歌,,,,太商業     好唔好聽都照殺  照唱照出         認真唔得囉..... 金年新人 有邊D得有邊D唔得....自己認為啦     但我認為小肥就幾得     但佢個樣....學我個FD話:香港人唔BUY   [[bao_29]]       同埋佢D歌....我認為得兩首好聽=.=    HIT就得一首....
講番整體      有唔少所謂 "實力派"歌手    講真....我認為金年真係認真出D係"冇實力"既歌囉
回想下舊時D歌手    咩張國榮 BEYOND     
張國榮     我就認為佢唱功唔係真係咁"勁"囉        但佢D歌既"質素" 我就認為好高   我聽落覺得好有"味"           [而加D歌呢?   我認為唔少都係求交貨喎!]
BEYOND   D歌好似全部都係自己作?!    整體我都係認為佢地真係用心去做哥囉   唔係剩係識 "壓韻" 而加D歌求順口  聽左佢地之後我認為唔壓韻都會好聽囉

講起日本........實力 大把啦     冇實都大把    我就多數聽BAND既 個人少聽  
X-JAPAN LUNA SEA 等等既舊BAND........好似冇人傾啦喎....提都少提     而加D人提到日本BAND就係V系    唔洗理佢好唔好聽     唔少人都認為佢地個樣好睇就好聽啦咩?!
有冇實力睇LIVE咪得囉    X-JAPAN    係得hide 走下音 (但前期好似仲好過97live?)  而加.....某隊band.............我以前開始聽哥陣都好鐘意佢地 但聽聽下就唔係咁鐘意 自從我個fd send左佢地live既片我  真係o晒咀..........剩係主音唱到都唔知咩咁 其他唔講咁多  我睇完諗左諗    嘩 佢地做到咁都敢出live 傻架   

真係聽多幾聽先識分囉= ="
回復 支持 反對

j-pop听到厭左 =v= ∼轉听j-rock
回復 支持 反對

回復 10# 的帖子

佢都ok啦
回復 支持 反對

原帖由 hydroelectric 於 23-3-2008 08:36 發表
講真,其實家下個個都睇偶像架啦...你唱得,但個樣都吾可以太差架,最低限度個樣唔可以令人反胃,吾係邊個會睇呀?
所以呢偶像並吾代表冇實力,得樣
日本何嘗不是也有很多偶像?好似leah dizon,morning娘,erika,中川祤子,kat-tun,smap...(J家的全都是...)多到數不清,唱功就...no comment
而好似A步,倖田,大塚愛果d...她們也是偶像派,但她們也會自己作曲作詞...並不只有樣子
所以現在香港的偶像派更加不用想了...最基本...聲底都冇,不會跳,又不會作曲作詞...真係得個樣!!!唔知憑乜去做歌手呢?因為你有把嘴?
所以依家果班直情可以話吾係"偶像派",佢地只係"藝人"...
加上香港人又種意追星(盲目果隻...)
搞到有d明明有實力的歌手(例如Yui,絢香)都變到好似偶像歌手甘...
"Yui d歌好好聽架,我都唔知有乜好聽,但d人話好聽,所以好聽!!^^"
←我諗呢個應該係香港人的心態...- -
因為知道你地跟本係度盲目追星,所以d經理人就求其找個個樣符合條件既去做歌手...唉=.=

認同 台灣的楊宗緯.. 囧 (N字略

日本都開始多歌手趨向創作方面 當然偶像依然有這麼多w
沒記錯的話 Leah的新Single都是自己親筆填詞 (Love Paradox
而J家的歌手都有吧w 例如KAT-TUN, NewS等等 (單飛作較多w

至於香港.. 沒眼看了 囧  完全被人捉著把柄
近期有兩組新[del]跳唱[/del]組合 可惜 跳兩下就不停喘氣..
這樣下去港壇的下場..? 讓我們拭目以待怎完敗吧 (啥) 囧

盲目追星都不說了 人云亦云的心理.. 全無自己的風格.. orz
上述為個人意見而已 歡迎討論  ←別會錯意w (?
以上。

原帖由 [H]型仔東 於 23-3-2008 21:06 發表
不過其實yui而家d歌真係越出越差.......

我都係鐘意佢得意加靚女
同埋佢作曲,填詞都ok既

最近發片的Single「Namidairo」都不差.. 還是4姉妹探偵団主題曲 XD
上年主線都是ROCK 但今年年頭開始轉型 接著今年4月又發Album了w
Album名好像是 I LOVED YESTERDAY.. 忘了
原帖由 朗玥 於 25-3-2008 13:38 發表
我覺得香港追星重樣多D...'''
我鍾意濱崎步[] []
覺得AYU唔指係偶像派,
加埋實力派都仲得,
震音好掂[]

如果真係講到實力為主,
宇多田光係係日本數一數二既勁

あゆみ那個可以肯定w 不過唱live過份的激動就是 囧rz
ヒカル出道都已經10年了w 近期的Album都有不俗的成績
不過前幾天被EXILE搶下Oricon Album一位 囧

原帖由 ...Illusions* 於 27-3-2008 13:18 發表
j-pop听到厭左 =v= ∼轉听j-rock

前代._.
又轉行了 (?
回復 支持 反對

回上...
我都覺得日本歌手全面d law
香港d歌手吾夠全面,一係就仲衰,乜都吾曉-,-

------------------
*Exile d大碟近來很屈機.......
回復 支持 反對

原帖由 hydroelectric 於 29-3-2008 01:13 發表
回上...
我都覺得日本歌手全面d law
香港d歌手吾夠全面,一係就仲衰,乜都吾曉-,-

------------------
*Exile d大碟近來很屈機.......

嗯 XD
日本的的確比香港全面 而且還對fans愛護有加 XD
日本歌手越來越強 反而香港等地的歌手就直線下降 囧
很多都只憑樣子啊 可惜又沒才華 囧囧
====
隻EXILE CATCHY BEST首日就12萬票.. 囧
回復 支持 反對

香港樂壇如果可以容納到band既出現
應該日後會有改善

日本樂壇背後 我覺得都有好多黑暗既一面 記得有次唔知睇咩節目
訪問街邊d人果陣時話 有d男歌手唱歌 就只係為左識女仔
事實上 日本的確有好多歌手作左1-2首歌之後 就好似無影無"鍾"

作為一個聽音樂既人 我覺得最重要既應該係客觀
回復 支持 反對

原帖由 駒~ 於 29-3-2008 02:25 發表
日本樂壇背後 我覺得都有好多黑暗既一面 記得有次唔知睇咩節目
訪問街邊d人果陣時話 有d男歌手唱歌 就只係為左識女仔
事實上 日本的確有好多歌手作左1-2首歌之後 就好似無影無"鍾"

作為一個聽音樂既人 我覺得最重要既應該係客觀

近幾年都開始有趨勢係作曲詞 好像是2月2X日的MS
揭露了新人清水翔太私底下作的1000多曲..
其實歌手每隻Single同Album所收錄的都要挑選..w

如果比較差的話都應不會放進去吧w 都會盡量挑好的
所以歌手在創作上都有付出過時間、努力吧w
不可完全抹殺這一個可能性 但當然 樂壇娛樂圈等等.. 都是十分黑暗的啦-_-

客觀一字.. 在香港根本沒什麼地位可言
盲目追隨已成風氣 完全不會有自己的立場 意見
人云亦云的羊群心理都已成風氣.. 在#1都看到.. YUI那一個實例..
回復 支持 反對

光妹隻碟好勁>W<
週間全球排名第一~

不過論長賣長有還是外國勁-.-
係第度睇到的...07-08有幾個日本女歌手都上過全球第一...

1. Hikaru Utada ( 宇多田光 ) - Heart Station??480.000張? ?March , 2008

2. Ayumi Hamasaki ( 濱崎步 ) - A Best 2 -White-??475.000張??February, 2007

3. Kumi Koda ( 倖田來末 ) - Kingdom??421.000張??January , 2008

4. Ai Otsuka ( 大塚? ) - Ai am Best??350.000張??March , 2007

5. Yui - Can't Buy My Love??291.000張??April , 2007

回復 支持 反對