光輝暗影 發表於 3-7-2009 16:17:22

覺唔覺得d單人遊戲愈出愈少??

依家智冠科技,大宇資訊,宇峻奧汀等哩d單人遊戲製作商都開始轉攻online game..

d單人RPG愈來愈少..

冇咩新單機GAME!!

迅雷先鋒 發表於 3-7-2009 17:10:02

國產game、台灣game一向銷量唔好,而以上既公司本身都有做開online game
而係亞洲做online game係非常食香,自然佢地就唔做單機走去專心搞online game啦

要玩單機就玩歐美啦
RPG真係唔多,可能因為主要產地既日本將佢地轉晒做動漫,唔願意製成利潤低既遊戲

光輝暗影 發表於 3-7-2009 17:48:16

甘又唔係咁講Wo~

佢地出左幾個系列都好受歡迎!!

如仙劍,軒轅劍,幻想三國誌,絕代雙驕等等都好賣得!!

迅雷先鋒 發表於 4-7-2009 14:09:59

就算這樣,國產台產單機還是沒有競爭力
online games仍然非常吃香
係香港,真係十個有八個打機都係打online game

Ken168168 發表於 5-7-2009 09:50:02

甘又唔係咁講Wo~

佢地出左幾個系列都好受歡迎!!

如仙劍,軒轅劍,幻想三國誌,絕代雙驕等等都好賣得!!
光輝暗影 發表於 3-7-2009 05:48 PM http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
始終都會有好多人download

qkhk007 發表於 9-7-2009 20:56:41

E+d人多數係網上dl
d game好難賣
[以上為個人意見]

○﹏●*業├ 發表於 10-7-2009 10:57:52

d game係月出月勁,,3D到不得了!!
好多人部機一直都唔更新下硬件,,
就算買左都玩唔到!!
and 而家網上太多破解,,就算做到隻game可以有幾咁可以防破解
不九又比人破左,,d遊戲製作商都冇哂辦法
咁d game咪月出月少law

ah陵`] 發表於 16-7-2009 14:19:03

少人出單機系因為盜版,免CD牙.破解版牙..
網上人心地好破哂,出GAME戈個就血本無歸

likfut 發表於 9-8-2009 14:01:14

國產的rpg的確少出了,大字已解散,仙劍4已成絕響[]
軒轅劍版權已賣給台灣某公司進行開發,新游戲的質素慘不忍睹(最新的漢之雲便是最好的例子)[]
幻想三國誌跟絕代雙驕倒是時有新作,可惜其質素比起歐美大作仍有一段距離...算是差強人意吧[]
不過一些舊作還是可圈可點的,例如:風色幻想系列[]

真要玩的話,還有其他rpg可玩滴.如dnd的無冬之夜2,雙星物語2,TRINE(三位一體),暗黑魔法師:崛起,泰坦之旅之不朽王座,最後的神蹟,英雄傳說系列,伊蘇系列,都是值得一玩滴[],這也不算少了吧[](還沒有把其他fps類游戲計算在內)

迅雷先鋒 發表於 11-8-2009 13:59:01

大陸人講錢的
E+大陸有能力去開發MMO
咁以佢地既性格又點會去做利潤較低而工作量較高既單機game呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 覺唔覺得d單人遊戲愈出愈少??